Ålderssynthet

Den unga människan har en elastisk lins som ändrar form beroende på vilket avstånd man fokuserar. Vid avståndsseende blir linsen tunnare. Vid närseende tjockare och på mellanavstånd antar linsen en tjocklek som är anpassad till just det avståndet.
Det hela styrs av en muskel i ögat. Med tilltagande ålder stelnar linsen och kan inte längre anpassa sig till seende på olika avstånd, sk ålderssynthet.
Så småningom tillkommer även linsgrumlingar, grå starr

Grå starr

Med tiden uppkommer även linsgrumlingar, dvs grå starr eller katarakt. Den grå starren försämrar ljusgenomsläppet i linsen och hur ljusstrålarna bryts. Detta resulterar i sämre syn och i nytillkomna synfel, exempelvis nytillkommen eller ökad närsynthet. Dessutom ger starren ljusspridning som ger upphov till bländningsbesvär.

Operation av Grå starr

Vid en gråstarroperation öppnas den egna linsen och töms på sitt innehåll. Kvar blir den sk linskapseln. Den nya plastlinsen placeras inuti linskapseln och sitter på så sätt fixerad i ögat. 

Vid en vanlig gråstarroperation via Landstinget sätts en Monofokal plastlins på plats.
Den Monofokala linsen har ett enda fokus och kompenserar inte ålderssynthet eller brytningsfel, sk astigmatism.
Den ersätter därför inte glasögon. 

Numer finns speciallinser, sk Premiumlinser vars syfte är att helt eller delvis kompensera för ålderssynthet och brytningsfel. 

RLE

RLE (refractive lens exchange)

Synfel som översynthet, närsynthet och astigmatism kan helt eller delvis åtgärdas med ögonkirurgi. I åldersgruppen 45 år och uppåt är valet i regel att korrigera synfelen med linskirurgi. Med linskirurgi med Multifokal lins, exempelvis Trifokal lins, kan man dessutom åtgärda ålderssynthet.

Från övre medelåldern är grå starr mycket vanlig. Om man har gjort ett linsbyte i form av RLE uppstår inget behov av gråstarrkirurgi senare.